Därför bör du använda dig av en låneförmedlare

Du har säkert hört talas om låneförmedlare som Lendo tidigare, men vad gör egentligen en låneförmedlare och vad är för- och nackdelarna med dessa? I detta inlägg tänkte jag dela med mig av mina erfarenheter när det kommer till låneförmedling. 
 
En låneförmedlare hjälper sina kunder att få den bästa räntan för privatlån genom att kontakta upp till 25 olika banker och kreditgivare om lån, där tanken är att långivarna ska konkurrensutsättas. Låneförmedlaren sköter all kontakt med långivarna och hjälper till att sammanställa alla låneerbjudanden. Du kan därefter enkelt välja det lån som har lägst ränta. 
 
Det är därmed inte konstigt att låneförmedlare som Lendo och Sambla bara växer i popularitet, speciell med tanke på att tjänsten är kostnadsfri för privatpersoner. En till fördel som många inte tänker på är att långivaran alltid delar på en enda kreditupplysning hos UC. Hade du själv ansökt om lån hos ett flertal långivare hade du även fått ett flertal kreditupplysningar vilket hade försämrat din kreditvärdighet.
 
Med ett privatlån utan säkerhet, ett så kallat blancolån, har du möjligheten att låna 10.000 - 600.000 kronor med en återbetalningstid mellan 1 - 15 år. Då lånet är utan säkerhet behöver du inte pantsätta någon egenom samtidigt som du får använda pengar till vad du vill, exempelvis en ny bil, en resa eller en renovering.
 
Men vad är nackdelarna? Den enda jag kan komma på är att du oftast måste vänta upp till 24 timmar, då långivarna har denna tid på sig att återkomma med ett låneerbjudande. Om du därmed behöver få ditt lån utbetalt redan samma dag är inte en låneförmedlare ett lämpligt alternativ. 
Tidigare har även låneförmedlare fått kritik för deras marknadsföring, exempelvis att de inte tydligt marknadsfört att det är en förmedlingstjänst och vad tjänsten egentligen innebär för konsumenten. Detta framgår bland annat i en utredning av Konsumentverket från 2016.